top of page
  • Reelika Jeferjev

Eesmärgi müsteerium

Kui oled radikaalselt aus enda vastu. Kas eesmärgid on midagi meeldivat või hoopis pettumust valmistavad? Puhkusereis soojale maale on lahe ja meeldiv mõte, kes seda ei taha? Lisatunnid, mõni uus sissetuleku allikas või hoopis raha säästmine reisi jaoks võib tunduda üpris ebameeldiv.


Miks nii, et mõte/ unistus on meeldiv ja eesmärk mitte nii väga?

Kuidas kujundada omale toetav emotsionaalne seisund unistuste ja eesmärkidega?


Need on teemad millesse ma sukeldun ja eesmärgi olemust ning tähendust vaatlen. Artikli lõpuks on sul selge arusaamine, mis eesmärk on.


Isiklikust kogemusest. Miks nii, et mõte on meeldiv ja eesmärk mitte nii väga. Esitasin endale eesmärkide kohta küsimuse ja kogesin vastuolulist reaktsiooni. Ühest küljest tundsin, et tahan, et mu unistused täituksid ja teisest küljest tundsin pinget. Mis minus vastupanu tundis? Olin ju terve oma karjääri jooksul palju eesmärke seadnud ja neid täitud ja tegelikult mõistsin nende olemust ja tähendust.


Kirjutasin paberile oma eesmärgi ja sinna alla mõned tegevused eesmärkidena. Inspiratsioon kadus. Kõik tundus kuidagi keerukas ja tohutut vaeva nõudev. Surusin tegevused paberile ja see võttis igasuguse isu ära. Kui mu unistused ja edu on mulle olulised, miks siis tunnen pinget eesmärkide ees. Esimese mõttena käis läbi, et eesmärgid ja edu on süüdi. Jätsin asja kõrvale ja tegelesin muude asjadega. Mõni päev hiljem taipasin endas toimivat valu ja mõnu programmi. See on mitmeti toimiv mehhanism ja minu puhul oli selle juurpõhjuseks minu alateadlik valu ja hirm. Mitmed üleelamised ja läbipõlemine viisid mu selleni, et hakkasin vältima edu ja teatavaid nüansse edu juures. Inimese psühholoogiline masinavärk toimib nii, et põgeneb ja väldib valu ja jookseb mõnu poole. Tulenevalt kogemustest olin alateadlikult edu ja tegutsemise seostanud valu ja ebamugavusega. Minu teadlikul valikul polnud esialgu mõju minu tegeliku soovi saavutamiseks. Teadvustamata valu ja hirm sõitis lihtsalt üle. Olin alateadlikult hakanud uskuma, et edu on keeruline, mis hävitab suhted, heaolu ja kaotan iseenda. Kõik see tõi tulemuseks vältimise.


Meie tundemaastik on suurepärane juhatus. Ebamugavus on nagu punane tuli, mis põhimõtteliselt paneb kõik pausile kuni sa taipad oma vastupanu või siis sõidad pidevalt punase tulega ja tunned mõnu, et oled nii palju punase tulega sõitnud. Minu jaoks isiklikult on viimane variant nagu enesepiinamine. See on nagu oma käe tulisel pliidiplaadil hoidmine ja endale korrutamine, et harjud ära ja saad tugevamaks.


Kui unistus on meeldiv ja eesmärgid ebameeldivad on valikud : 1). vältida , põgeneda , kaitsta 2). muuta uskumust ja joonduda oma sooviga 3). hakata vastu ja ületada hirmu. Kõik lähenemised on aktuaalsed ja meie kogemust toetavad. Valik on igaühe enda teha.

Kokkuvõtvalt on eesmärgid ebameldivad, sest need sisaldavad vastupanu. Vastupanu on sisemine kasvamine.


Eesmärgid ja kontseptsioonid


Oma kogemustest nii Coachi, kui ka juhina võin kindlalt öelda, et enamik inimesi arvab teadvat, mis eesmärk on. Siinkohal pean ma silmas neid paberile kritseldatud ridu mida enamasti ei saavutata. Teeme selgeks kontseptsioonid. Erinevuste mõistmine on suurepärane tööriist oma kogemuste loomiseks. Mind isiklikult toetas see väga ja usun, et pakun oma kogemuse läbi ka sulle taipamist.


Eesmärk vs unistus


Ära arva, et su unistus on illusioon. See eksisteerib kujutulusvõime valdkonnas. Sa esialgu ei saa seda katsuda ja teistele näidata aga see on igatahes olemas. Unistust toidab soov ja see annab meile inspiratsiooni. Ülioluline on mõista oma soovi ja tegelikult annab unistus selleks suurepärase võimaluse. See annab eesmärgile tähenduse ja avab inspiratsiooni. Unistus ei ole eesmärk.


Eesmärgid on tegevuspõhised. Mis iganes eesmärgi sa võtad on selles omal kohal sinu sekkumine. Tegutsemine on sinu osavõtt. Need inimesed, kes omavad selgeid eesmärke ja plaani täidavad oma unistusi 11x kiiremini. Üksteist on üsna maagiline number. Maagia tuleb mängu just sellest kohas, kus mingil määral tegutsed ja see toob sinuni ettenägematud sündmused, inimesed, olukorrad. Inspiratsiooni.


Ma ei ütle, et unistusi pole võimalik täita ilma eesmärkideta. Paljud minu isiklikud unistused on täitunud ilma plaanita, kuid mitte kõik kõrvalmõjud pole olnud mind toetavad. See on viinud mind oma kavatsuse mõistmisele, et luua kogemusi, mis on kvaliteetsed. Seega läbi eesmärkide on võimalik aidata ennast tõhusamalt edasi.


Eesmärk vs visioon


Visioonid on elus olulised, kuid need ei ole samad, mis eesmärgid. Sinu visioon esindab seda, kuhu sa tahad jõuda ja mis on sulle oluline. Minu jaoks isiklikult on elus igas eluvaldkonnas olemas selge visioon mida ma soovin kogeda ja kuidas panustada. Ma olen lähenenud terviklikult. Kõik see on aidanud mul järk järgult kasvada ja olla see mida ma tahan. Iga unistus, soov mis mu visioonis on, viitab minu soovile olla kestvalt õnnelik, vaba ja täidetud. Mis tähendas minu jaoks enesearengut, et jõuda sisemiselt selle tundeni, et see on minu jaoks võimalik. Minu visioon tundus mulle esialgul võimatu missioonina ja selle inimesena, kellena ma arvasin ennast olema oleks selliselt kümmet kehastust nõudev protsess.


Visiooni jääb ilusaks pildiks, kui me eesmärke ja plaani ei kaasa. Eesmärgid aitavad meil siinkohal mõista samme, mida on vaja teha, et oma visiooni saavutada. Olgu selleks totaalne transformatsioon iseendas, finantsiline heaolu, maja, karjäär või kõik korraga.


Eesmärgid aitavad seega mõista ja kavandada samme, mis on võimalik oma visiooni realiseerimiseks teha. Siinkohal on hea mõista, et kõiki tegevusi me koheselt ei pea teadma. Suures osas märkad sa neid ka protsessis. Alustada saab väikestest sammudest, mis võivad tunduda kohati nii väiksed ja ilma mõjuta. Kinnitan, et kõigel on mõju ja seda tahad sa tegelikult uskuda.


Eesmärk vs ootus


Öeldakse, et ootused võivad tekitada pettumust. Isiklikult olin ootuste teemas pikalt segaduses. Ma ei mõistnud seda miks meil on ootused ja tahtsin mõista kuidas ootus saab meile kasuks olla. Ma ei suutnud uskuda, et see jõuluhommikune ootus, mida lapsena tundsin saab kuidagi meid takistada. See armas ootus, et jõuluvana tuleb ja meile on kogu perega ilus õhtu on midagi meid kahjustavat. Seda kuidas ootus saab kahjuks olla, on palju kirjutatud vaatepunkt ja vastupidine on harva kirjeldatud. Ootus ja pettumus on tegelikult see protsess milles muutuvad ja laienevad meie uskumused- sa tahad seda tegelikult märgata mitte vältida. Kui inimene suudab saavutada positiivse ootuse on see hea märk ja kinnitab, et tema unistused täituvad. Ootus, et ma saan mida tahan on sisemine areng. Tavapäraselt ootavad inimesed pettumust. Mõtle korra, kui tihti sa ennustad halvimat. Seega, kui eesmärgid ei täitu on peas hääleke, mis on oodanud pettumust ja teadnud loobumist.


Jah, ootused on ka asjad, mis meie arvates peaksid olema, või kõrgused, mida me tunneme, et peaksime saavutama ja kõik need teised oleks, poleks, võiks põhjendused. Kui sa neid õpid tähele panema, kasvatad usu ning leiad uusi tegevusi. Eesmärgid nõuavad rohkem keskendumist ja selgust ja sellepärast on hea neid kaasata. Sa tegelikult tahad, et su ootus on see mida sa tahad. Seega ei ole küsimus ootuses vaid selle olemuses – kas sa ootad parimat või halvimat ning suurepärane võimalus enda häälestamiseks läbi tegutsemise.


Spordist on alati hea näiteid tuua. Sportlaste intervjuudest kuuleb sageli, et nad loodavad medalit võita. See on nende ootus. Peale võistluseid räägivad võitjad, et eesmärgid aitasid neil oma tähelepanu ja keskendumist struktureerida ja hoida tipptulemuste poole püüdlemisel. Väga paljud sportlased on tegelikult võimetelt väga tugevad – kulla võidab alati üks inimene. Inimene, kes kannab parima stsenaariumi vormi. Me ei saa oma usku petta, seega on vaja seda lihtsalt märgata ja harjutada ümber. Ootus on nagu telekava, mis annab sulle teada, mis järgmisena eetris on. Ootust kasvatame tasapisi läbi oma mõtete ja tunnete ning tegevuste.


Eesmärk vs soov


Meil kõigil on soovid, need esindavad seda, mida me tahame tunda. Rahulolu ja rõõm karjääris võib olla uus töökoht, ametikõrgendus, ettevõtlusega alustamine. Soov ei ole eesmärk vaid sellest sünnib eesmärk. Seega võid seada eesmärgi mõne uue oskuse omandamisele või uute võimalike töökohtade vaatamisele või siis leida oma enda töökohal uusi võimalusi.


Mõned meie soovid võivad tunduda sellised, et eesmärke seada tundub võimatu. Ütleme, et su soov on olla lahe ema, sest sa unistad täiuslikust perekonnast ja lähedusest. Sulle meeldib sinu roll ja tunned selles ennast mugavalt. Sa tead kuidas oma last aidata, kui ta sinu abi vajab. Kuidas sellest eesmärk seada. Sinu eesmärk võib olla lihtne. Ma olen oma lapse jaoks olemas, kui ta mind vajab. Ma huvitun igapäevaselt tema päeva tegemistest ja austan tema soovi, kui ta jääb napisõnaliseks ( alaealiste laste puhul). Siinkohal tahan märkida seda, et „olemine“ on ka tegemine.


Nii nagu ka eelnevalt sai kirjutatud ei pruugi meile eesmärgid esialgu meeldida, sest sa ei ole mõistnud eesmärgi olemust ja tähendust ning seostad seda tegevustega, mis tunduvad liiga suured ja kohest tulemust mitte andvad. Seda on hea teada.


Eesmärk vs eesmärk


Miks ma toon sisse eesmärk vs eesmärk kontseptsiooni? Kõige lähedasem selgitus seisneb selles, et eesmärgi olemust veelgi paremini teada.


1. Eesmärk ehk uus soovitud seisund.

2. Eesmärk on ülesanne ja mõõdetav samm, mis aitab saavutada strateegiat.


Eesmärk on süsteem, mis koosneb soovitud seisundi mõistmisest ja jõustamisest ( soov) , strateegiast, mõõdetavatest tegevustest. Jagan siinkohal näitena oma kavandatud eesmärki, mis on elupõhine ja toetab mu visiooni.


Eesmärk: Elan tugevas ja terves kehas. Olen veendumusel, et tugev keha toetab mind kõiges mida ma ette võtan. Olen tänulik oma kehale. Erinevatel etappidel loon uusi seisundeid, mille läbi pakun endale ka arengut. Näiteks sean kolmeks kuuks uue seisundi eesmärgi : õla ja selja lihaste arendamine ja vormimine. See annab mulle võimaluse muuta oma treeningkava, toitumist ja fookust.


Strateegia: Minu igapäevased rutiinid toetavad mind. Muudan oma treeningplaani ja toitumist kolme kuu tagant. Hoian kinni oma rituaalist treenida kuni 3x nädalas ja liigun palju värskes õhus.


Harjumus: Esmaspäev, kolmapäev, reede 60 min. treeningut jõusaalis. Päeva keskmine sammude arv 10 000. Minu eesmärk on hoida oma keha tugeva ja tervena ning seega ei mõõda ma kaalu ja kehamassi. Mõõdan oma tegevusi ja tunnetan oma heaolu ja tervist.


Olen leidnud, et eesmärkidele lähenemine on ülioluline. Kui eesmärgist saab tulemuse kinnisidee on teekond üpris keeruline. Kui aga eesmärgist saab laiema vaate saavutamise abivahend muutub eesmärkide seadmine ja saavutamine kardinaalelt.


Müüdid ja valeuskumused eesmärkide kohta


Eesmärgi saavutamine on edu mõõdupuu. Enamik inimesi seab endale pigem tulemuseesmärke, kui protsessi eesmärke. Tulemuseesmärgid põhinevad ainult tulemustel, samas kui protsessi eesmärgid põhinevad valitud tegevuste läbiviimisel, mis viivad lõpuks suurepärase tulemuseni.


Oletame, et teenid praegu 1000 eurot kuus. Sead eesmärgiks teenida 1500 eurot kuus. Pärast kõikide strateegiate ja tegevuste rakendamist jõudsid 1300 euroni. Tulemuseesmärgi puhul oleksid sa pettunud. Protsessi eesmärgi puhul aga tunneksid rõõmu, et oled teenistust suurendanud ja oled inspireeritud veelgi rohkem tegema.


Eesmärgi seostamine oma õnnega. Usutakse, et eesmärgi saavutamine toob õnne. Ma olen õnnelik siis, kui mul on rohkem raha, saledam keha jne. Loomulikult on kaalu langetamine ja rohkelt raha hea tunne ja õnnestumine on edu. Küll aga on see sama uskumus pettumuse ja ebaõnne põhjus, sest su õnn sõltub millestki. Selle uskumuse tõttu sa oma eesmärke ei täidagi ja kui täidad oled vaid korraks rõõmus. Sinu õnnel ei ole tegelikult midagi pistmist eesmärgi saavutamisega, see on sul vaja ümberõppida. Otsusta olla õnnelik inimene ja ära lase tulemustel oma õnne määratleda. Sageli küsitakse minu käest, et kuidas olla ülekaalu ja rahapuuduses õnnelik. Mina isiklikult olen lihtsalt otsustanud nii. Teen rahu sellega, mis on ja teen uue valiku. See, mis mulle ei meeldi on vaid negatiivne emotsioon seoses selle olukorraga. Kui see vabaneb, märkad ka võimalusi.


Eesmärkide tüübid- aeg


Ajapõhised eesmärgid aitavad meil määratleda, millal mingi eesmärk saavutatud saab.


Aeg on huvitav teema, sest see on suhteline. Eesmärkide kontekstis otsustasin selle teema tuua sisse selleks, et saaksid enda jaoks leida parima tunde ning mõelda ajale ja selle kontseptsioonidele.

Isiklikult olen märganud, et kui ma usun, et mingi eesmärgiga läheb aega, siis nii see ka on. Tavapäraselt on see seotud kogemusega. Väga sageli on selle uskumuse taga see, et ma usun nii. Ma saan aga oma uskumusi muuta. Kõige paremini on mind toetanud see, et hakkan käituma nii nagu see unistus on juba reaalsus. Ütleme, et minu soov on elada treenitud, terves ja tugevas kehas. Ma elan igapäev teadmisega, et see on reaalsus ja ma mõtlen nii nagu tugeva, ilusa ja terve kehaga inimene mõtleb. Seega teen ma valiku minna trenni, olla tänulik oma keha eest ja armastada oma keha sellisena nagu see on. Loodan, et mõistad- sa saad koheselt olla see, mida sa tahad.


Igapäevane. Igapäevased eesmärgi võivad olla elupõhised või pika ja lühiajaliste eesmärgi eesmärgid. Igal hommikul vara tõusmine või hommikune jooks, et oma vastupidavust suurendada on näide igapäevastest tegevustest, et elada tervislikult ja olla see, kes sa olla tahad.


Lühiajalised. Nii nagu igapäevased eesmärgid võivad ka lühiajalised eesmärgid olla pikaajalise eesmärgi eesmärgid. Sinu lühiajaline eesmärk võib olla kaotada ühe kuu jooksul 2 kilo. See võib olla omaette eesmärk jõulupeol oma kleiti mahtumiseks või siis eesmärk, et saavutada oma tervislik eluviis järgmise kahe aasta jooksul.


Pikaajaline. Näiteks pensioniplaan on pikaajaline eesmärk. Mõnel pikaajalisel eesmärgil pole üldse ajaraami. Need on eesmärgid, mida soovite oma elus kogeda. Maailmas reisimine ja finantsiline heaolu on elukestev eesmärk, millel pole mingit konkreetset ajapiirangut. Need on isiklikult minu lemmikud. Need on põnevad, sest suuri saavutusi regulaarselt ei näe kuid igapäevased, lühiajalised saavutused aitavad hoida järjel.


Lõpetuseks


Loodetavasti aitavad ülaltoodud ideed sul seada õigeid eesmärke ja panna need õigetesse vaatenurkadesse. Soovin, et vaataksid oma eesmärke suuremas ja laiemas nägemuses. See aitab sul hakata nägema oma eesmärke pigem oma laiema visiooni suunas tehtavate edusammudena, kui konkreetsete tulemustena. Kõik see aitab sul armastada eesmärkide seadmist ja oma osalemist elus täiel rinnal nautida.


Vaata lisaks ka mu videot... https://youtu.be/O1YVzOd28u4

bottom of page