top of page
  • Reelika Jeferjev

Kuidas leida tänulikkust, kui pole millegi üle tänulik olla

Alustuseks soovin märkida seda, et mõned olukorrad elus võivad tõesti tunduda nii võimatu missioonina, et kaob igasugune isu. Toonitan siinkohal sõna „tunduda“.


Hiljuti kõnelein tänulikkusest ja selle võlust ning sain tähelepaneku kuulajalt, kes ütles vägagi kindlameelselt, et tänulikkus on võimatu. Olen tänulik, et ta lubas käesolevat teemat jagada. Oma seisukohta põhjendas ta järgenvaga: sõber ja elukaaslane petsid teda, ta kaotas töö, kodu ja väärikuse. Ta ütles vahetult : „ Ma kaotasin kõik, mis mul oli - iseenda, sõpruse ja vara“


Esimene asi, mis mulle pähe tuli ja suust välja lipsas: „Nüüd pole siis enam midagi kaotada“. Peale väikest pausi täiendasin oma mõtet. See on huvitav koht alustamiseks. Minu kogemuses on inimesi, kelle on keeruline teha isegi väikeseid muutuseid ja valida meelepärast. Nad elavad rahulolematuna, sest neil on liiga palju mida kaotada. Mida rohkem on kaotada seda keerukam on teha uusi valikuid. Olen seda isiklikult kogenud ja tean mida see tähendab. Kui pole midagi kaotada, on lihtne. Kaotada ju pole midagi. Minu küsimus ja mõte mõjus jääkulma veena ning sellest sai alguse vastupanu lahustumine ja olukorra võimalusena nägemine. Mõistan, et kaotades seda, mida väärtuseks peame, tundub kaosena, kuid igas teemas on kaks teemat. Võime näha olukorda nii nagu see on, ei tähenda reaalsusele ja tegudele tähtsuse omistamist, vaid uue valiku langetamist. Sa kaotad igakord ennast, kui kaotad asju mida väärtuseks pead. Kui leiad enda, võidad rohkem kui kunagi varem. Mõistes milles väärtus tegelikult seisneb, näed kaotuse asemel võimalusi.


Teine inspireeriv teema mida jagan on inimesest, kes koges paljude jaoks hirmutavat tervislikku seisundit. Enamike jaoks võiks see seisund tähendada kõige kaotamist aga mitte tema jaoks. Kõige ilusam asi mida ta ütles seisnes järgnevas: „ Selle haiguse puhul on nii, et seda peetakse sisuliselt surmaks“ ja täiendas : „Kui vaatad seda haigust lähemalt pole see surmavam, kui teised haigused“. Ta viitas sellega oma julgusele otsustada mida see haigus tema enda jaoks tähendab. Kui muudad seda kuidas vaatad, muutub see mida näed. Valik on vaatajal. Usun, et tema hoiak ja asjade nägemine laiemalt, oli suur tegu iseendale tervenemise teel.


Tänulikkusest


Sageli peetakse tänulikkust tingimuslikuks ning arvatakse, et see on tulemus, tagajärg. Me oleme õppinud tänama, kui midagi saame või miski "hästi" on. Mis veel võimalik on?


Tänulikkus on meis alati olemas ja meil on võime seda endas laiendada ning seeläbi elus heaolu ja õnne kogeda. Tänulikkuse teemat ringleb avalikkuses väga palju ning me märkame inimesi, kes kogevad ja jagavad tingimusteta ja piiritut tänulikkust. Me märkame inimesi, kes on suutelised olema tänulikud kõige eest. Nad on tänulikud õhu eest mida hingavad ja lillelõhna eest mida tunnevad ja iga olukorra eest, mis nende elus aset leiab. Neis on rahu ja õndsus. Nad teavad, et kõik on nendega alati hästi. Võimalik, et sul on silmade ees pühakud, vaimsed õpetajad. Siinkohal soovin ma öelda, et nende sagedus ja vibratsioon on sageli väga kõrge ja nad on selle saavutanud praktiseerimise ja kavatsuse kaudu. Nad on õppinud oma tähelepanu sihipäraselt kasutama.

Oma kogemusest mäletan, et võrdlesin iseenda tänulikkust vaimsete õpetajate tänulikkusega ja pigistasin endast tänulikkust välja. Ma tundsin, et peaksin tundma elu osas nii nagu nemad. See võrdlus aga ei lubanud mul näha oma tänulikkust ja samm- sammult selle ulatust kasvatada. Tundsin ennast ebamugavalt, et polnud piisavalt tänulik. Õppisin sellest, et külluslikud, jõukad, edukad, tänulikud, pühalikud, õnnelikud inimesed on ehitanud oma häälestumist ja vibreerimist vastaval sagedusel samm sammult. Seega usu oma tänulikusesse, rikkusesse, edusse avasta see ja ehita impulsse samm - sammult. Peagi tajud oma kerget olemust ja õnne laiemalt.

Tänulikkus on usk ja tõde. See on teadmine, et kõik laabub alati suurepäraselt ning see on meie tõeline olemus. Sellepärast me tänulikkuse poole tõmbumegi.


Tänulikkus on tänu avaldus, tunnustus, märkamine ja tähelepanu


Iga mõte, tunne, arvamus, uskumus, vaatepunkt on oma olemuselt tänulikkus, sest see on märkamine. Küsimus on selles, kes märkab ja tunnustab ning kes on teadlik. Sisuliselt võib öelda nii, et kõik millele sa annad teadlikult või alateadlikult tähelepanu on märkamine, tunnustus ja tänulikkus. Sa märkasid. Ilma märkamata seda asja ei eksisteeri. Seega on oluline mõista mida sa tahad ja seda samm - sammult ehitada. Siinkohal aga pea meeles, et mida iganes sa tahad on selleks, et ennast hästi ja kergelt tunda. Seega alusta tänu avaldamist sellele, mis on meeldiv.


Kuidas teadlikult head, kerget tunnet luua ja kasvatada


Kerge tunne on meie tõeline olemus. Raske tunne annab märku, et see mida tahame on vastuolus sellega mida usume ja tähelepanu anname. Seega püüdle kerge tunde poole.


Kerge tunne, mis see on? Alustuseks on see kergus südames. Keha tunneb ennast avarana ja lõõgastununa. Meeltes on rahu. Tunned ennast entusiastlikult. Sul on lihtne tegutseda. Tunned meeldimist ja heaolu.


Raske tunne, mis see on? Alustuseks on raskus südames. Tunned kuidas keha tahab kokku tõmmata ja on pinges. Mõtted keerlevad ja mõistus otsib lahendust, analüüsib, kommenteerib. Võid tunda iiveldust.


1. Iga hetk annab selleks võimaluse. Iseenesest saad iga 10 sekundi järel midagi uut valida. Kui avastad ennast raskelt tundelt on lihtsaim teadvustada, et sa pole selle vastu ja tee uus valik. Mida nüüd saan valida? Harjuta samm- sammult kerge tunde loomist, avastamist, kogemist. Märka igakord, kui selle saavutad. See on sinu edu. See on impulssi ehitamine.

Iga impulss juhatab sisse järgmise jne. Peagi oled meister kerge ja hea tunde loomises ja kogemises.


TIP:

Kui mingid teemad jooksevad kokku ja tunned ennast pinges. Märka seda ja lükka enda selg sirgeks ja ava rindkere (kehahoiaku kaudu avame ennast). See on enesekindla inimese kehahoiak! Pinges olekus on esimene asi see, et keha tahab hästi kössi vajuda. Pinge püsib pinges kehas ja vastupidi.

Iga emotsioon ja mõte on tegelikult mööduv. Sina aga alati oled. Tegelikult oskad sa märgata kuidas mõtted ja tunded on nagu külalised.


2. 2 asja mille eest saab tänulik olla ja head tunnet ehitada.

a. Hommikul tõustes saad olla tänulik, et said magada ja mõtted olid pausil. Said ennast uueks päevaks koguda. See on tegelikult uskumatult hea tunne, eriti keerumatel perioodidel, kui miskit muud pole, mille eest tänu ehk kerget tunnet tunda.

b. Õhtul voodisse heites tee sama. Tunnusta seda hetke, et nüüd saabub rahu vähemalt 8 tunniks.

Vähemalt on kaks asja, mille eest tänulik olla- võta heaks!


3. Loo teadlikult kerget tunnet. Õpeta endale seda.

Kui kisub päeval raskeks, jaluta üksi või tee paus. Kui hakkab kergem siis vii oma tähelepanu teemale, mis on kerge ja helge. Eriti tõhus on mõelda sellele, et miks sa selle eest tänulik oled? Toon näite lastest. Kui mõtled nendega veedetud südant soojendavatele hetkedele - esimesele jalgratta sõidule või sünnile ja mõtled nii intensiivselt, et pisar tuleb silma on see eriti tõhus. Sa muudad oma vibratsiooni ja sagedust. Edasine päev saab olema palju südamlikum. Õpi märkama muutuseid keskkonnas, kui sisemiselt on ilus olla.


4. Häälesta ennast nägema ja kogema meeldivat. Lihtsalt anna endale korraldus. Täna märkan ma ilu, rõõmu mida igane sa parajasti vajad. Hea tunne elus on täiesti teadlikult ehitatav tunne. Kui märkad kerget olemist ole sellest teadlik ja rõõmusta. Sa said hakkama.


5. Korda endale. Minuga on kõik hästi ja läheb iga päevaga paremaks. Ma olen põnevil.


6. „Väikesed asjad on väga olulised“ Leiad sendi, tee sellest suur oluline sündmus. Tähista seda oma peas. Väikestest asjadest kasvavad suured asjad. Su aju tahab edukogemust - paku seda. Kui koged ebaedu, tunnusta seda kui võimalust ( kõik asjad laabuvad alati minu jaoks). Nii õpetad oma ajule, et sa õpid ja ajule meeldib õppida. Aju õpib läbi korduste. Märka ja tervita ebameeldivaid tundeid. Need lihtsalt on ja järgmisel hetkel neid enam pole.


7. Kui mitte praegu, siis millal? On hea küsimus mida endalt küsida igakord, kui oled vältimises või edasilükkamises. Kui hea ja kerge tunne on Sinu kavatsus, saavad paljud tegevused tehtud kohe, kui sellele mõtled. Trenn, mõni kokkulepitud kohustus, maksmist vajav arve või muu asi. Usu, kui hakkad mõtlema, leiad miljon asja miks sa seda teha ei saa ja kerge tunne saab asendatud raskemaga.


Kokkuvõtvalt saame me samm- sammult ehitada kerget olemist ja seeläbi märgata võimalusi ja enda ellu luua seda mida tahame. Kõike toetab tänulikkus, sest ta on alati kohal. Olen kogenud seda, et inimestel on mitmeid uskumusi, veendumusi, mis takistavad neil head ja kerget tunnet kogemast. Üks tüüpilisemaid on uskumus, et kui midagi läheb hästi, siis kindlasti järgneb sellele mingi kannatus. Seeläbi hoiab inimene ennast kontrolli all. Jah see kogemus on reaalne, sest inimene usub nii. Inimese ootus saab samuti täidetud.


Minu soov sulle on, et igas hetkes oleks kerge ja rõõmus.


Kui tunned, et saan sulle sinu elutunde loomisel, unistuste saavutamisel, sasipundarde arutamisel või enda teadvustamisel kasulik olla, võta ühendust.


Reelika Jeferjev



Recent Posts

See All

Põnevusest, entusiasmist ja kirest

Palju räägitakse sellest, et leia oma kirg ja tõused lendu ning see on lahendus sinu eluküsimustele. Kui see on sinu puhul töötanud ja oled seeläbi rõõmus ning sul kõik voolab – super. Kui aga mitte,

Aupaklikkus ja üleolek

Sügisene pärastlõuna Viru rabas... Matkaraja alguse oli tahvel: oled ummikus, keerasid midagi untsu ehk läks rappa… Teekonna algul loetud sõnum tekitas minus küsimuse, et miks seostatakse untsu mineku

bottom of page